Könyvajánló - Brandt Gyula: Magyar felségjelű Mi-24 harci helikopter

DSC_9722Mindig izgalommal teli érzés, ha új könyv kerül kiadásra a magyar katonai repülés világából.  Most sem volt ez másként, hiszen sok szempontból érdekes, meghatározó típusról kaphatunk értékes információkat Brandt Gyula hiánypótló könyvéből. Nagyon is aktuális a téma, hiszen az idei évben ismét a levegőben láthatjuk a Mi-24-es harci helikoptereket magyar felségjellel, így érdemes felfrissíteni a típussal kapcsolatos ismereteinket.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hazai légierővel foglalkozó szakirodalomban még nem találkozhattunk olyan kötettel, amely tematikusan egy adott típus pályafutását hivatott feldolgozni. A könyv kronológiai sorrendben végigkalauzol minket a magyar Mi-24-esek pályafutásán a rendszeresítéstől napjainkig. A típus jelentősége vitathatatlan, hiszen speciális képességgel bővült a Magyar Néphadsereg, később a Magyar Honvédség fegyvertára. Máig egyedi a harci helikopterek között, hogy jelentős fegyverzet és páncélvédelem mellett, még katonák befogadására alkalmas desszanttérrel is rendelkezik a huszonnégyes, kiváló alapot biztosítva számos speciális feladathoz.

Mi_24_borito_002

Mikor első alkalommal kezünkbe vesszük a könyvet, megnyugodva tapasztalhatjuk, hogy 242 oldalnyi információ, fotó birtokosai vagyunk, nem utolsó sorban angol nyelven is.  Nézzük tehát a tartalomjegyzéket, ismerkedjünk meg a könyv felépítésével:

A kezdetektől a harci helikopterek megjelenéséig

Átfogó képet kaphatunk a forgószárnyasok megjelenéséről és azok katonai alkalmazásáról. Az előzmények birtokában könnyen megérthetjük a Mi-24-es helikopter fejlesztésének hátterét. Megismerkedhetünk a típus főbb műszaki paramétereivel, valamint a gyártás során kifejlesztett különböző alváltozatokkal. Számos speciális feladatra alkalmazott változattal találkozhatunk, amely bizonyítja, hogy a huszonnégyes univerzális platform.

Helikopterek alkalmazása a magyar haderőben

A helikopterek fejlődésének nemzetközi történetét követően megismerkedhetünk a hazai katonai alkalmazásukkal is, amely megadta mindazt a szakmaiságot, ami lehetővé tette a Mi-24-esek hazai rendszerbe állítását. Igazi képességnövekedést, harcászati szemléletváltást, még magasabb szintű szakmai kultúrát eredményezett az új típus megjelenése.

Mi-24-esek az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és jogelődjei kötelékében

A szentkirályszabadjai alakulat neve összeforrt a harci helikopterekkel. Ebben a fejezetben betekintést nyerünk a kihívásokkal teli rendszeresítési folyamatokba, az első hadgyakorlatokról és éleslövészetekről is képet kapunk. A folyamatos gépszám növekedés komoly szervezeti hátteret követelt meg, nem túlzás a harci helikopterek aranykorának nevezni ezt az időszakot. Sajnos néhány súlyosabb repeseményről is információt kapunk. A kilencvenes évek változásait is nyomon követhetjük, az átszervezésekkel teli időszak egyik döntéseként a Bakonyból átkerültek a harci helikopterek Szolnokra 2004-ben.

DSC_9722

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A költözés a szentkirályszabadjai alakulat felszámolásával járt, a helikopterek átkerültek az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában. Új feladatok és kihívások vártak a típust üzemeltető hajózókra és műszakiakra. A hosszú évek alatt megszerzett tudást és szakmai kultúrát NATO misszió keretében továbbadták a frissen újjáalakult Afgán Légierő állományának. Megismerkedhetünk a hazai feladatokkal is, mint például a "door-gunner" kiképzéssel vagy a típuson elsőként végrehajtott ejtőernyős ugrással, külföldi repülőkiképzéssel is.

Mérnök-műszaki és hajózó szakszemélyzet képzése Mi-24 típusra

A fejezetben visszakanyarodunk a kezdetekhez, valamint áttekintjük a típus üzemeltetéshez nélkülözhetetlen műszaki és hajózó személyzet képzési programját. Megismerhetjük a pilóták és operátorok képzésének egyes lépcsőfokait, valamint a helikopterek karbantartását és javítását végző állomány munkáját, ami nélkülözhetetlen a típus biztonságos repüléséhez.

Karbantartás, üzemeltetés

Külön fejezetben ismerkedhetünk meg a különböző - repült órához vagy naptári időponthoz kötött - karbantartási munkálatokkal. Bepillantunk a Pestvidéki Gépgyár (PG), később Dunai Repülőgépgyárban végrehajtott nagyjavítások főbb munkafolyamataiba, rendszerek ellenőrzésébe. Ismertetésre kerül az itthon alkalmazott sztenderd és különleges festések is. joker123

DSC_2022

Mi-24 harci helikopterek műszaki leírása

A könyv elején már kaptunk némi képet a huszonnégyes technikai paramétereiről. Egy sokkal részletesebb leírást is kapunk azonban a nálunk alkalmazott D/V/P alváltozatok sárkányszerkezetéről, hajtóművéről, forgószárnyáról és más fedélzeti berendezéseiről.

Fegyverzeti berendezések, alkalmazható fegyverek

Az alkalmazott fegyverzet teszi igazán harcivá a helikoptert. Megismerkedhetünk az itthon rendszeresített fegyverzeti elemekkel, az irányított páncéltörő rakétáktól kezdve a különböző kaliberű függesztett és beépített csöves fegyvereken keresztül a nem irányított rakétákon át a gravitációs bombákig bezárólag.

Magyar felségjelű Mi-24 harci helikopterek adatlapjai

Ez a fejezet mutatja be számunkra az összes magyar felségjelzéssel repülő Mi-24-es főbb adatait. Tematikusan lajstrom alapján ismerhetjük meg az egyes gépek életútját, hadrendbe állítását, üzemeltető alakulatának nevét, továbbá gyári számát, repült óraszámát, kivonás esetén annak dátumát.

DSC_2681

Üzemeltetők és repülőállomány

Számos fényképpel illusztrált rész mutatja be számunkra a Mi-24-es üzemelésének hétköznapjait, az üzemeltető állomány sokszor feszített munkáját, a repülésekre történő felkészülést és végrehajtást, nem nélkülözve a humoros pillanatokat sem. Nem csak képekben, hanem név szerint is megismerhetjük azokat a műszakiakat, hajózókat, akik a hosszú évek alatt dolgoztak a típussal.

***

Meleg szívvel ajánljuk tehát Brandt Gyula kiváló könyvét minden hadtudomány,  repülés, technika iránt érdeklődő olvasónakm hiszen átfogó képet ad egy olyan fegyverrendszerről, amely alapvetően változtatta meg a forgószárnyasok katonai alkalmazásának filozófiáját. A múlt megismerése után csak nyitott szemmel kell járnunk, hiszen néhány év kihagyás után hamarosan ismét magyar felségjelű huszonnégyesek fognak dübörögni az égbolton.

A kötet olvasása közben egyre csak az a gondolat erősödött meg bennem, hogy jó lenne, ha az összes magyar felségjelzést viselő típusról készülne egy-egy hasonló könyv. Bízom benne, hogy a kiadó és repülési szakemberek látnak fantáziát a folytatásban más típusok kapcsán is.

A könyv megvásárolhatót a Zrínyi Kht. webáruházában, amely közvetlenül elérhető az alábbi linken: http://www.hmzrinyi.hu/termek/Magyar_felsegjelu_Mi_24_harci_helikopterek

 

Könyv borító: Zrínyi Média

Szöveg és fotó illusztráció: Pap Ferenc